Robot Teknolojisi

Seri şekilde üretim yapılan yerlerde, yapılan işin hep aynı kalitede olması, örneğin yan yana delinen deliklerin hep aynı aralıklarla delinmesi insan becerisi ile başarılamaz. İşin doğru ve hep aynı kalitede olması istendiğinden bu iş için otomasyon önem kazanmıştır.

Bir çalışanın, vücut hareketleri ile başarabildiği bir iş var ise ve bir insanın fiziksel özelliklerinden faydalanılarak o iş yapılıyorsa, kalitenin ve hızın yakalanması için robotlardan yararlanılır. Robotlar, bir kaç eksen birlikte çalışarak, insan vücudunun yaptığı hareketleri, onlarca kat hızlı ve onlarca kat kuvvetli olarak yapabilirler. Dolayısıyla, ard arda üretim yapılan bir hatta, çok verimli bir şekilde robotları kullanabilmekteyiz. Bazen bir robot ile; yüz insanın başarabildiği bir işi, başarabilmekteyiz.

Hız ve verimin dışında da; çok güvenli olmayan sistemlerin içerisinde de robotları kullanarak, olası insan güvenliği riskini ortadan tamamen kaldırabilmekteyiz. Bir kaç robot ile, tüm bir üretim hattını (örneğin, araba üretim hattı) hızlı bir şekilde yöneten sistemlere sahibiz.